Permohonan Pinjaman Peribadi Tidak Diluluskan Bank? – Ini Antara Sebab Utama

sms permohonan pinjaman peribadi tidak diluluskan

9 Sebab Utama Permohonan Pinjaman Peribadi Tidak Diluluskan

Berikut ialah antara sebab utama bank menolak permohonan pinjaman peribadi anda. Baca sampai habis supaya anda faham dan kenal pasti kekurangan yang perlu anda baiki sebelum cuba memohon pinjaman peribadi bank.

Blacklist CTOS/AKPK/SAA

Ini adalah faktor utama yang dijamin akan buat permohonan pinjaman peribadi anda ditolak bulat-bulat oleh semua bank di Malaysia. Jika anda telah disenaraihitamkan oleh pihak bank, tak perlu anda cuba mohon pinjaman peribadi bank, atau sebarang pinjaman bank. Permohonan anda pasti akan ditolak oleh pihak bank.

Ada pihak tidak bertanggungjawab yang mendakwa boleh bantu anda mendapatkan pinjaman bank walaupun anda telah ada dalam senarai blacklist bank. Ini adalah penipuan atau scam.

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes terdapat bank yang boleh “kautim” walaupun rekod anda CTOS atau CCRIS anda tak cantik. Sebagai contoh anda disenaraihitamkan (blacklist) oleh syarikat yang tidak terlibat dengan bank pada rekod CTOS anda. Ini termasuk syarikat telekomunikasi (telco), kedai motor, dan sebagainya.

Salah Pilih Bank Untuk Mohon Pinjaman Peribadi

Lain bank, lain syarat memohon yang dikenakan. Kami sering menerima soalan seperti “Apa syarat-syarat untuk nak mohon pinjaman peribadi bank?”. Soalan ini terlalu umum dan jawapan kami ialah “Bergantung kepada jenis pinjaman dan jenis bank”.

Pada masa sekarang kebanyakan bank di Malaysia menawarkan dua atau lebih jenis pinjaman peribadi. Itu tak termasuk kategori bercagar atau tidak bercagar. Setiap pinjaman peribadi ini mempunyai syarat kelayakan yang berbeza.

Tempoh Bekerja Kurang Dari 6 Bulan

Berapa lama anda dah bekerja? Bank memerlukan sekurang-kurangnya 6 bulan tempoh bekerja minimum. Ini untuk mengelakkan mereka yang baru bekerja terlibat dalam membuat pinjaman yang akan membebankan diri sendiri pada masa hadapan.

Jika tempoh bekerja anda kurang dari 6 bulan dan anda cuba memohon pinjaman peribadi, sesetengah bank mungkin akan menerima permohonan anda. Tetapi kemungkinan besar permohonan anda akan ditolak oleh bank terbabit selepas diproses.Ini bukan sahaja merugikan masa anda, tetapi juga mempengaruhi rekod anda di Bank Negara Malaysia (BNM).

Jadi, jika anda baru bekerja dan ingin memohon pinjaman peribadi dengan bank, tunggu dahulu. Tempoh kerja kurang dari 6 bulan adalah antara sebab utama permohonan pinjaman peribadi tidak diluluskan.

Jenis Pekerjaan Tidak Sesuai Dengan Jenis Pinjaman Yang Dimohon

Jenis pekerjaan juga memainkan peranan penting apabila memohon pinjaman peribadi. Terdapat kategori pekerjaan yang diletakkan sebagai pekerjaan berisiko tinggi oleh bank.Ini termasuk polis, tentera atau pegawai keselamatan bersenjata.

Selalunya pembiayaan peribadi untuk kakitangan kerajaan adalah pinjaman peribadi bercagar, di mana pemohon boleh meminjam dengan jumlah yang lebih tinggi dan jangka masa bayaran balik yang lebih lama berbanding pinjaman peribadi tak bercagar.

Jadi untuk anggota Polis atau Tentera, lebih sesuai jika anda memohon pinjaman peribadi bercagar (potongan slip gaji) daripada anda memohon pinjaman peribadi tidak bercagar.

Skor Pemarkahan Yang Rendah

Setiap bank mempunyai sistem yang digunakan untuk melakukan analisis terhadap pemohon. Sistem ini dinamakan sistem skor pemarkahan.Setelah maklumat permohonan pinjaman peribadi anda dimasukkan ke dalam sistem ini, sistem akan melakukan “profiling” terhadap butiran peribadi anda.

Selalunya sistem akan mengira faktor-faktor seperti umur, tempat tinggal, tahap pendidikan, status perkahwinan, rekod kerja, dan sebagainya.Jika sistem mengeluarkan output yang rendah, besar kemungkinan permohonan pinjaman peribadi anda akan ditolak oleh bank.

Skor Kredit Yang Rendah

Skor kredit adalah berbeza dengan skor pemarkahan. Jika skor pemarkahan melakukan analisa terhadap faktor peribadi, skor kredit pula mengambil kira rekod pembayaran balik anda terhadap semua pinjaman anda.

Dalam erti kata lain, skor kredit bergantung sepenuhnya kepada laporan CCRIS anda. Skor ini sangat penting kerana daripada skor kredit ini bank akan menentukan bagaimana anda menguruskan kewangan anda.

Walau bagaimanapun, cara bank tentukan skor kredit anda adalah berbeza antara bank – seperti juga sistem skor pemarkahan.Walau bagaimanapun, berikut adalah antara kriteria utama yang dinilai oleh bank pada CCRIS anda

 • Tiada rekod dalam CCRIS (tiada komitmen tidak semestinya senang lulus).
 • Rekod Kad Kredit seperti penggunaan, status lebih had dan pendaftaran.
 • Pembayaran balik pinjaman yang sedia ada dalam tempoh 6 bulan lepas.

Kriteria-kriteria ini, dan beberapa kriteria lain akan menentukan sama ada bank berani mengambil risiko untuk meluluskan pinjaman peribadi anda atau tidak.

Rekod Kredit Yang Buruk

Rekod kredit tak sama dengan skor kredit. Anda boleh mendapat skor kredit yang tinggi, namun jika rekod kredit anda buruk – pinjaman anda akan ditolak.

Rekod ini diperlukan oleh bank untuk buat ramalan terhadap sikap anda membayar balik pinjaman.Apa yang dimaksudkan dengan rekod kredit ialah rekod pembayaran pinjaman anda.  Berapa kali anda pernah terlepas bayar untuk pinjaman-pinjaman anda. Jika lebih dari tiga kali dalam tempoh enam bulan, harapan untuk lulus ialah tipis.

Tambahan lagi jika anda ingin memohon personal loan di bank yang sama di mana anda mempunyai rekod kredit yang buruk. Jadi sangat penting untuk anda pilih pinjaman peribadi dengan bank yang sesuai berdasarkan rekod anda.

Nisbah Pembiayaan Hutang/Debt Service Ratio (DSR)

Nisbah hutang atau Debt Service Ratio (DSR) juga adalah salah satu faktor penting yang boleh menentukan permohonan pinjaman peribadi anda. Secara ringkas, DSR dikira berdasarkan jumlah semua hutang/komitmen bulanan anda. Komitmen-komitmen ini termasuk pinjaman peribadi bank, pinjaman kereta, pinjaman rumah, gadai janji, kad kredit, dan juga pinjaman lain jika ada.

Jumlah pinjaman ini kemudiannya dibahagikan dengan pendapatan bersih terkini anda. Setiap bank mempunyai nilai potongan nisbah pembiayaan hutang yang berbeza. Ada bank yang meletakkan had serendah 60%. Dan ada pula bank yang meletakkan nilai DSR sehingga 80%.

Dokumen Yang Tidak Lengkap Dan Menyedihkan

Menyediakan dokumen untuk diproses oleh bank ketika memohon pinjaman peribadi bank sangat penting. Dari dokumen-dokumen inilah bank akan menentukan sama ada pendapatan anda stabil atau tidak, dan adakah bank sanggup menanggung risiko untuk meluluskan permohonan pinjaman peribadi anda.

Ramai pemohon yang tidak sedar akan kepentingan dokumen yang jelas untuk kegunaan permohonan pinjaman peribadi bank. Daripada pengalaman kami sendiri yang menguruskan permohonan pinjaman – rata-rata pemohon memberikan dokumen yang tidak lengkap dan tidak jelas.

Mohon Jumlah Pinjaman Yang Tak Masuk Akal

Ini juga adalah antara sebab utama yang menyebabkan permohonan pinjaman peribadi anda ditolak oleh pihak bank. Selalunya jumlah yang boleh lulus untuk pinjaman peribadi bank tak bercagar (unsecured personal loan) adalah antara 8 hingga 12 kali ganda pendapatan pemohon. Pendapatan ini boleh dikira dari gaji kasar mahupun gaji bersih – bergantung kepada syarat kelayakan yang diletakkan oleh bank untuk pinjaman tersebut.

Contohnya jika jumlah pendapatan anda setelah ditolak komitmen bulanan (jika ada) adalah RM1,000, jumlah yang mungkin diluluskan bank ialah antara RM8,000 hingga RM12,000 sahaja. Jadi, jika pendapatan anda RM1,000 tetapi anda mohon jumlah pinjaman sehingga RM50,000 – agak-agak anda bank nak luluskan ke tak?

Terlalu Kerap Mohon Pinjaman

Anda jangan terkejut jika saya beritahu ada individu yang tiap-tiap minggu mohon pinjaman peribadi. Kadang-kadang tu hari ni kena reject, esok tu nak mohon semula. Kalau ada yang masih tak tahu – ini adalah antara faktor utama yang buatkan permohonan pinjaman peribadi anda ditolak bulat-bulat.

Selalunya jumlah permohonan maksimum akaun kredit yang boleh anda mohon dalam tempoh 12 bulan ialah 3 kali permohonan. Tidak kisah lah permohonan pinjaman peribadi, kad kredit, gadai-janji mahupun sewa-beli. Anda hanya boleh mohon 3 kali sahaja dalam tempoh 12 bulan. Anda boleh mohon lebih, institusi kewangan tak akan halang anda – tetapi jangan harap permohonan anda akan diluluskan. Tambahan pula amalan terlalu kerap mohon kredit ini akan menjejaskan skor kredit anda.

Pilih Pinjaman Yang Sesuai Dengan Kelayakan Anda

Jika anda rasa ragu-ragu untuk memohon pinjaman peribadi dengan bank, takut pinjaman anda ditolak – biar kami bantu anda. Kami telah sediakan sistem semak kelayakan yang boleh anda guna untuk memilih pinjaman peribadi yang sesuai dengan kelayakan anda seperti:

 1. Jenis Pekerjaan – anda berkhidmat di sektor awam atau swasta, bekerja-sendiri, pesara atau angkatan tentera.
 2. Jumlah pendapatan.
 3. Jumlah pinjaman yang ingin dimohon.
 4. Tempoh pembiayaan yang sesuai dengan kemampuan anda.Semakan kelayakkan secara percuma
  📌 Payslip terkini
  📌 Laporan ccris dan ctos .

   ELAKKAN DIRI ANDA DARIPADA DITIPU PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB!  TIADA SEBARANG BAYARAN PENDAHULUAN!

-ZARIF-

UNTUK SEMAKAN SEGERA, WS :
https://semakkelayakanloanbankrakyat.wasap.my/